Svatební zvyky z pohledu svatebního fotografa

Pavel Prokeš

Svatební zvyky z pohledu svatebního fotografa

Svatební tradice a zvyky ke svatbám bezesporu patří. V dnešním článku se společně podíváme na ty nejčastější z nich. A potom vám také nabídnu pohled na ně z perspektivy svatebního fotografa.

Tradice na svatbách

Svatební tradice. Jako svatební fotograf jsem jich zažil opravdu spousty. Protože fotím svatby v mnoha městech a různých krajích, všiml jsem si určitých rozdílů. Základ však zůstává stejný. Zábava, smích, veselí a radost. I proto rád fotím svatby. Lidé jsou šťastní a baví se. 

Něco starého, nového, modrého a půjčeného

Každá z těchto věcí přináší nevěstě úspěch v jiné oblasti. Stará věc představuje pokračování rodových tradic v novém manželství. Nová věc symbolizuje nový počátek. Půjčená věc zaručí loajalitu manželovy rodiny. A modrá je barvou věrnosti a nevinnosti.

Svatební špalír

Svatebčané utvoří po obřadu uličku, kterou novomanželé musí projít. Hosté na nevěstu a ženicha při průchodu házejí rýži a konfety. To má manželství přinést štěstí a plodnost.

Chomout a koule na noze

Kamarádi ženicha mu za obecného veselí nasadí chomout. Někdy si ženich vyslouží také připevnění koule na nohu. Nevěsta dostane do ruky pilku a může svého milého vysvobodit. Koule v tomto případě symbolizuje hříchy mládí. 

Zametání střepů

Před svatební hostinou personál „nechtě“ upustí talíř. Ten se rozsype na spoustu střípků, které dle tradice přinášejí novomanželům štěstí.

Přenášení přes práh

Tradičně přenáší ženich přes práh svou novomanželku. Jako symbol úspěšného začátku společné cesty životem.

První společné jídlo

Bývá jím většinou polévka. Novomanželé se mají jednou lžící najíst z jednoho talíře. Tento svatební zvyk symbolizuje počátek společného hospodaření novomanželů.

Svatební fotograf musí být stále ve střehu

Předchozí výčet byl jen malým nahlédnutím do nejčastějších svatebních tradic. Na svatbách se setkávám se spoustou dalších svatebních zvyků. Z těch tradičnějších jsou to třeba první tanec novomanželů, házení kyticí a únos nevěsty. A potom tady máme i zábavnější tradice. Například hledání nevěstina podvazku, hádání nevěsty a ženicha nebo svatební kvíz se zvedáním bot.

Jsou to ty nejkrásnější nebo nejzábavnější momenty každé svatby. A já, jako svatební fotograf, tak musím být pořád ve střehu. Součástí naší spolupráce je sice vždy předsvatební schůzka, ale svatební tradice a svatební hry bývají často překvapením i pro nevěstu a ženicha.  

Já osobně mám rád takováto překvapení. Vždy vykouzlí užaslé výrazy prozrazující nefalšované emoce na tvářích novomanželů i svatebčanů. Jsou to ty nejkouzelnější momenty. A já jsem vždy připraven tyto neopakovatelné okamžiky navždy zachytit na vašich svatebních fotografiích.

Líbí se Vám má práce? Napište mi Váš příběh.

Pavel Prokeš
Roudnická 450/16, 18200 Praha - Střížkov
IČO: 87877601
Úřad příslušný podle §71 odst.2 živnostenského zákona Úřad městské části Praha 8

Fotím po celé ČR.