Nejlepší svatební dort - jak to vidí fotograf

Pavel Prokeš

Nejlepší svatební dort - jak to vidí fotograf

Než nastane váš velký den, je potřeba zařídit spoustu věcí. A aby byla svatba dokonalá, musíte všemu věnovat maximální pozornost. To samé platí i v případě, když se vybírá svatební dort. Na jednu stranu může být vybírání dortu na svatbu činnost dost příjemná, protože je spojená s ochutnávkou, takže kdo má rád sladké, prostě si to užívá. Na druhou stranu je ale dost těžké vybrat takový dort, který bude dobře vypadat na svatební tabuli, ladit s celkovou kompozicí a ještě chutnat všem svatebčanům.

Svatební dort, stejně jako všechno kolem nás, podléhá módě. Současné trendy dávají prostor pro větší kreativitu a zručný cukrář vám dokáže vytvořit dort na svatbu v mnoha tvarech, barvách i chutích. Protože ale dort korunuje celou svatební tabuli, rozhodně by měl zachovat celkový styl svatby, příjemně ladit s ostatními dekoracemi, “zapadnout” do barevnosti i kompozice.

Trendy svatební dorty 2020

Plánujete svatbu na letošní léto a zajímají vás letošní trendy? Jako svatební fotograf, který je zvyklý všímat si všech detailů, aby je mohl zachytit a vyprávět pomocí nich příběh velkého dne, vám můžu současné svatební dorty rozdělit do několika skupin. Snad vám tím pomůžu vybrat ten nejlepší svatební dort pro vás. 

Z obecně zachycených trendů můžu posoudit, že se vrací patrové dorty s do výšky protáhlými patry. Fondán na potahovaných dortech může být čistě bílý, ale stejně tak i v pastelových barvách, metalický či mramorovaný. Velmi žádané je zdobení květinami, ideálně těmi, z nichž má nevěsta svatební kytici či květinovou výzdobu na stolech. A které svatební dorty považuji za nejzajímavější?

Nahý dort 

Nahý (naked) dort je hitem posledních několika sezón a pro letní svatbu je jako stvořený. Bez fondánu a těžkého máslového krému, možná jen slaboučká vrstva na bocích, bohatě zdobený ovocem a případně i květy - to je ideální letní svatební dort, který bude zaručeně chutnat i těm nejvybíravějším hostům. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že nahý dort je opravdu fotogenický, přitom se řadí mezi ty méně nákladné. Mezi jeho prokazatelné výhody patří fakt, že není přeslazený a díky ovoci je osvěžující.

Svatební dort s cupcakes

Příprava velké svatby je hodně náročná a vybrat optimální menu a dort, který bude chutnat všem, je téměř nemožné. Čím víc hostů na své svatbě očekáváte, tím vhodnější se zdá být svatební dort s cupcakes. Několik pater s nazdobenými cupcakes korunuje menší dortík, aby novomanželé nebyli ochuzeni o tradiční krájení svatebního dortu. Takový dort na svatbu vybírejte i v případě, kdy je pohoštění pro svatebčany pojato formou rautu.

Red velvet

Ještě donedávna byste si možná neuměli představit červený svatební dort. Ale jistě není překvapením, že se tento moderní dort dostal i na svatební stoly. Chystáte svatbu v červeno-bílém? Představte si, jak perfektně do celé koncepce zapadne nahý red velvet, kde rudý korpus zjemňuje bílý krém a jednotlivá patra zdobí drobné letní ovoce nebo třeba jen plátky rudých růží. Svatební dort red velvet patří k top trendům současných svateb a moc hezky se vyjímá na fotografiích.

Potahovaný dort

Jestliže patříte k milovníkům dortů potažených fondánem, není důvod ho na svatební hostině nemít. Výhodou potahovaného dortu je fakt, že se dá fondán obarvit přesně na požadovaný odstín, takže můžete mít svatební dort růžový, blankytně modrý nebo klidně zelený. Dort potažený fondánem je ovšem opravdu hodně sladký, bývá tedy dobré požádat o opravdu slabou vrstvičku a kombinovat s ozdobou ze svěžího ovoce. Sladkosti ubere, když zvolíte kakaový korpus nebo čokoládový krém.

Když přijde fotograf na svatbu, všímá si opravdu všech detailů. A také přemýšlí nad tím, jak vše co nejlépe zachytit, aby i po letech byla z fotografií cítit ta slavnostní atmosféra i kouzlo okamžiku. Já, jako profesionální fotograf, jsem zvyklý před tím, než novomanželé rozkrojí svůj svatební dort, vytvořit pár záběrů dortu samotného i zajímavých detailů na něm. A samozřejmě zachytím i moment tradičního krájení nevěstou a ženichem. Tyto snímky patří obvykle k těm nejkrásnějším ze svatební hostiny.

Líbí se Vám má práce? Napište mi Váš příběh.

Pavel Prokeš
Roudnická 450/16, 18200 Praha - Střížkov
IČO: 87877601
Úřad příslušný podle §71 odst.2 živnostenského zákona Úřad městské části Praha 8

Fotím po celé ČR.